13 Ekim 2009 Salı

Afrika Gri Papağanı (Jako)





Genel Bilgi:


Gri papağanlar (African Grey Parrot), papağan gurubu içinde her zaman zekâları, konuşma yetenekleri ve bunu mantıklı kullanabilme yönleri ile en çok tercih edilen arasına girmiştir. Görüntüleri birçok papağan türüne göre daha sade olmasına rağmen, bu yetenekleri insanı her zaman şaşırtan boyutlarda olmuştur. Gri papağanlar diğer türlere kıyasla daha meraklı ama bir o kadar da kuşkucu ve zor güvenen bir papağan cinsidir. Daha hassas canlılar oldukları içinde diğerlerinde seyrek görülen birçok sorun grilerde daha sık karşımıza çıkar. Bunların başında da en çok bilinen davranış bozukluğu olan tüy yolma vardır ki; bu konu birçok papağan sahibinin korkulu rüyasıdır.

Ortalama boyları 33 - 41 cm civarındadır.
Kanat açıklığı 42 - 52 cm arasındadır.
Ağırlıkları 450 - 550 gr civarında değişir.

İri bir papağan olmasına karşın kısa bir kuyruğa sahiptir. Genel olarak vücudu gri renkli tüylerle kaplıdır. Sadece göz çevresi beyaz ve kuyruk kısmı kırmızı tüylere sahiptir. Gagası kıvrık ve koyu gri renktedir.

Görünüşlerinden cinsiyet ayırımı yapma olanağı yoktur. Bunu öğrenmek için kan örneği alınarak DNA cinsiyet testi yapılması gerekmektedir.

3 ile 5 arasında yumurta verir. 30 gün kuluçka süresi vardır. Erkek olan dişisini bu zaman süresince besler. Papağan yavruları yumurtadan çıktıktan sonra erkek ve dişi kuş birlikte yavrularını beslerler. İnsanlar ile olan ilişkileri çok sıcaktır. Onlara sevgi gösteren kişiye karşın yakın bir bağları olur. Kesin olmamakla birlikte papağanların insanlara olan ilgisi yada yakınlık tercihi, özellikle karşı cinsten biri ile daha fazla olduğu yönündedir.

Bilinen papağan türleri arasında en çok konuşkan papağan türüdür. Konuşkanlığı dışında oldukça akıllı ve hassas bir yapısı vardır. Çok eski tarihlerden günümüze kadar haklarında yazılı belgeler bulunan çok popüler bir kuş türüdür. Yüzlerce kelime öğrenebilir ve çevresinde duyduğu bir çok sesi kolayca taklit edebilir.

Seçtikleri eşi ile ömür boyu yaşarlar. Doğada kalabalık bir sürü şeklinde bulunurlar. Sahibinin kendisi ile ilgilenmesi çok önemlidir. Bunun eksikliğini hissettiği zaman tüylerini yolma şeklinde bir tepki verir. Tüy yolma karakteristik özelliği Afrika Gri papağanında sık görülür. İlgisizlik, can sıkıntısı, çevre şartları (havanın kuru olması, ortamda sigara içilmesi v.b.), beslenme dengesizliği gibi nedenler sayılabilir.

Afrika Gri papağanı yada diğer adı ile Jako olarak bilenen Afrika kökenli bu papağan türünün iki alt grubu vardır.

Kongo Afrika Gri Papağanı
Timneh Afrika Gri Papağanı

Kökeni:

Kongo Afrika Gri papağanı daha iri ve kırmızı renkte kuyruk tüylerine sahiptir.
Timneh Afrika Gri papağanı Liberya ve Fildişi Sahillerinin küçük bir bölgesinden gelmektedir. Diğer türüne göre daha küçük ve daha koyu renktedir. Kuyruğu kestane rengindedir.

Yaşadığı bölge:

Düz arazide bulunan yağmur ormanları, kayralar, geniş çayırlar. Doğal ortamları Afrika'nın orta kısımları ve batısıdır.

Ömrü:

Bakım, beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak ortalama 50 - 65 yıl arasında yaşamaktadır.

Beslenme:

Beslenmeleri; küçük sulu ve taneli meyveler, tohum, çeşitli kabuklu yemişler ve meyveler.

Kaynak: papaganim.net

Hiç yorum yok: