Genel tanımı;
Yaklaşık 85 cm olurlar. Tüylerinin rengi ağırlıklı olarak parlak kırmızı tondadır. Yüz kısımları beyaz renkte, tüysüzdür ve siyah çizgileri yoktur. Kanat üstündeki kapak kısımları sarıdan yeşile gider. Açılan kanat kısımları ise açık-mavidir. Sırt kısmı da yine açık-mavi renktedir. Kuyruk üstü kapanan tüyleri mavi, kuyruk kısmı kırmızımsı ve uçlara doğru yine mavi renktedir. Gaga üstü fildişi (kemik beji) renginde ve ucu siyahtır. Erişkin kuşlarda alt gaga ise siyah renktedir. Ayakları kahve-gri bir tondadır. Göz irisleri sarımsı bir tonda olur. Ömürleri 50 yıldır.
Yaşam alanları;
Brezilya’nın kuzey yarısında, Bolivya’nın kuzeyinde, Doğu-Peru ve Ekvator’un doğuya doğru en dış bölgesinde, Kolombiya’nın doğu ve kuzey kısımlarında, Venezuella’nın güneyindeki bölgelerde, Guyana ve Fransız-Guyanası’n da ve Surinam’da yaşarlar.
Ayrıca Orta-Amerika’da Panama’dan Meksika’nın güney-doğusuna kadar (Yuccatana yarımadası hariç) bulunurlar.
Su kenarları boyunca uzanan iç kısımlardaki tropik yağmur ormanlarında, 900mt yükseklikte kalan bölgelerde yaşarlar.
Cinsiyet tayini;
Bilimsel tespit gerekir. Dış görünüşlerine göre değerlendirildiğinde, dişilerin başı, erkeklerden biraz daha küçük olabilir. Oldukça dayanıklı papağanlardır.
Beslenme şekli;
Yaşadıkları bölgeye has palmiye meyvelerinden, eriklerden ve fındıkgillerden oluşur.
Kuru mısır, ceviz, badem, buğday yulaf, fındık ve fıstık belirli miktarlarda verilmelidir. Ayrıca elma, armut, kiraz, kayısı, nar, üzüm, domates havuç ıspanak, bezelye şeklinde geniş bir meyve - sebze içerikli beslenme listeleri vardır.
Kuvvetli gaga yapıları ile en kalın kabuklu fıstıkları bile rahatça kırabilme özelliklerine sahiptirler.
Üreme dönemlerinde, böcek ve larvalarını (yumurtalarını) bol miktarda tüketirler.
Üreme şekli;
Çok fazla bilgi mevcut olmamakla birlikte, en çok bulundukları alanın güney bölgelerinde Kasım ayında kuluçkaya yatarlar. Bu dönem daha kuzey kısımlarda bulunan aralarda, sonraki aylarda olur.
Tek seferde 2- 4 arası yumurta yaparlar.
Evcil olarak bakımları;
Ebatlarını göz önünde bulundurulduğunda, zaten ev ortamında bakımı zor bir tür olduğu anlaşılır.
Çok iyi bir uçucu olduğundan, bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde (ihtiyaç duyacağı kadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir. Eğer evinizde bakacaksanız ve uygun alanınız yoksa ara gibi bir türü almak çok mantıklı olmaz.Bununla beraber, ev ortamında diğer ara türlerine göre daha kolay uyum sağladıkları için tercih edilirler.
Bu tür, kırmızı ağırlıklı renkleri ve gaga rengi nedeniyle sıkça Ara chloropterus adlı ara türü ile karıştırılır. Oysa ki bahsi geçen türde kanat üstü kapak denilen kısımlar sarı değil aksine koyu-yeşil bir renktedir ve yanaklarında ki beyaz olan tüysüz kısımda da, kırmızımsı yol-yol çizgiler vardır.
Bir de bu türde sık rastlanılan ve albinoismus adı verilen ve hiç bir şekilde renk pigmentleri olamayan beyaz renk ağırlıklı olan yavrular dünyaya gelebilir. Bu tip bir yavrunun dünyaya gelmesi için eşlerin aynı genetik kodu taşıması ve aynı türde olması gerekir. Fakat işte bazen bu genetik kod, yavruda olması gerekenden biraz daha farklı ortaya çıkar ve bu da bu bahsi geçen albinonun doğmasına neden olur. Bu elbette üreticiler için çok sevinç verici bir olay, zira satışı daha karlı olur. Ama bazen de üretici bu karı almak için bu tip bir yavru olsun diye kendisi de suni katkılarla bunu yapar.
Suni olarak dünyaya gelmiş bir albinoda ilk fark edilen özellik, göz renginin doğal olarak doğanda olduğu gibi kırmızı değil de siyah renkte olmasıdır.
Kaynak: papaganim.net
13 Ekim 2009 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder