13 Ekim 2009 Salı

Mavi Başlı AraPapağanı (Ara couloni )

Genel bilgiler;

Tür olarak ismi, diğer türlerde olduğu gibi, taşıdığı özelliklerdendolayı verilmeyip ünlü bir bilim adamı olan, Louis Coulon (1804-1894)ita fen verilmiş bir addır. Aynı zamanda Neuchatel’deki tarihi doğamüzesinin de kurucusu olan bu bilim adamı, ünlü ornotologlar Tschudi veSclater ile yakın arkadaş olduğundan, Sclater bu ara türüne onun adınıvermiştir.
Bir de bu türü kategorilere koyarken bazı araştırmacılar Propyrrhuradiye tanımlarlar. Bu da aralar ve Pyrrhura türleri arasında bir bağolarak bu şekilde söylenir. Hatta aynı konu Ara maracana adlı türde debu şekilde ele alınır.

Yaşam alanları;

Brezilya üçgeninde kalan izole edilmiş bir bölge, Peru; Bolivya ve Peruboyunca uzanan Huallaga ve Ucayali nehirleri boyunca yaşarlar. Gerçekyaşam alanları hakkında ki bilgi de, bu türün bir çok özelliği hakkındaolduğu gibi tam olarak bilinmemektedir. Zira Brezilya ve Bolivya’dakivarlıkları bile daha 1986 yılından bu yana ispatlanmıştır. Birbirindenbir hayli uzak mesafede olan dağılım alanlarına göre, 150 -1300 myükseklik arasında nehir ve orman kenarında , hatta fundalık tarzıyerlerden, insanların yerleşim alanlarında, şehir dışında kalankısımlara yakın yerlerde de barınır.

Forshaw’a göre (1983) bu ara türünü bu şekilde dış hayata kapalı olanyaşam tarzı kalıcı kılıp diğer birçoğu gibi nesli tehdit altınagirmemişti.
Robiller de buna ek olarak; bu türün, insanlara yakın bölgelerde yaygınyaşam alanlarından daha sık görüldüğünü söyler. Bunun bir nedeni belkide doğaya uyumlu renkleri sayesinde iyice gözlerden uzak saklanmaimkânı ve sessiz bir tür olması sayılabilir. Yalnız işte gene buözellikleri de onları yerleşim alanlarına yakın olmayan kendi dağılımbölgelerinde izleme ve tür bilgileri oluşturma konusunda çalışmalaryapmayı da fazlasıyla zorlaştırmıştır.

Genel tanımı;

Yaklaşık 40 cm. boyundadırlar. Tüy rengi ağırlıklı yeşildir. Kafa kısmımavi olur ve arkaya doğru turkuvaz ve yeşil tonlar vardır. Birçok aratüründe görülenin aksine, bunların sadece göz çevresi ve burun üstütüysüz olur. Bu kısımlarda grimsi bir tondadır. Göğüs bölgesi ve karınkısmı koyu-yeşilden, olive (zeytin yeşili) tona doğru değişen renklerdeiner. Kanat kenarları ise, dış kol ve uçucu kanat renkleri nedeni ilemavimsi bir tonda görünür. Kuyruk tüyleri, A. auricollis gibi kızıl(pas) kahverenginden uçlara indikçe maviye doğru değişir. Kuyruk altıyeşil-sarı bir tondur. Gagası siyahtır ama ucuna doğru daha açık renkteolur. Ayakları ten rengindedir ve göz irisleri ise sarımsı bir tondadır.

Beslenme şekli;

İnsanlara yakın bölgelerde yaşıyor olmasına rağmen, bu konuda elde hiçveri bulunmamaktadır. Genel olarak diğer ara türleri ile aynı şekildebeslendiği düşünülmektedir.

Üreme şekli;

Aslında bu konuda da kesin olarak ispatlanmış hiçbir veri yoktur. Fakat"Lexicon of Parrots" ta verilen kesinleştirilememiş bilgilere görekuluçkaları bir seferde 3- 4 yumurtadan oluşur ve kuluçka süresiyaklaşık 26 gün sürer. Yıl içinde de en fazla 2 kere kuluçkaya yatarlar.

Evcil olarak bakımları;

Hem tür araştırmalarında, hem de evcil olarak bakım ve beslenmekonularında, her ne kadar son zamanlarda insanların yaşam alanlarıyakınlarında sıkça görülse bile, pek rağbet görmeyen türler gurubunagirerler.
Varsayımlara göre bilinen esaret altındaki söylenilen ilk üretimTacikistan’da 1996-97 yıllarında yapılmıştır. Yalnız bu yasal olmayanüretim olarak geçiyor ve bu üretimi de Rusya üzerinden kaçak olarakülkeye sokulan papağanlarla yaptıkları bilinmektedir. Almanya’daWalsrode’de bulunan kuş parkında da böyle kaçak yollardan gelmiş birgrup vardır. Park yönetimi, ilerleyen yıllarda bunları üretmeyi başarıpgenel yapıları hakkında daha çok bilgiye de ulaşmayı amaçlamaktadır.

Hiç yorum yok: