13 Ekim 2009 Salı

Mavi Göğüslü Ara Papağanı (Ara glaucogularis)

Yaşam alanları;

Yaklaşık 100 ün biraz altında geriye kalmış olan üyeleri ile, küçük birbölge ve düzlük alan olan Beni/ Bolivya bölgesinde serbestçeyaşamaktadırlar. Türü en çok tehlike altına girmiş olan ara türlerindenbiridir. Buna neden olan ve yaratan her zamanki gibi yine insanlardır.Başta gelen sebepler ise; insanların bu papağanlara ait yaşamalanlarını sorumsuzca kullanması, kaçak yollardan yuvalarına zararverip yavruları alıp bunları tahrip etmek, ayrıca erişkinlerin de aynışekilde yakalayıp ticari amaçla satılmasıdır.
Washington tür koruma birimi ve CITES bu türü koruma listesinde Agurubu olarak ele alır. Ayrıca son yılarda LPF (Loro Parque Fundacion),Bolivya’da (türün ana vatanında) yürütülen ve adı "Armonía" olan butürü koruma organizasyonunu da desteklemektedir.
Ara ararauna ve Ara macao ile de paylaştıkları deniz ve nehir kenarındakalan ormanlıklarda, yarı açık olan bataklık bölgelerinde, burada dadaha çok savanlarda (daha az ot ve palmiye türleri olan) yaşarlar. Bubahsi geçen yerler senenin en az 5 ayı boyunca sürekli sel altındakaldığından, insanlar tarafından geçilemez olur ve fazla ziyaretedilmezler.

Genel tanımı;

Yaklaşık 75 cm. ebatları vardır. Erkek ve dişisi aynı renkte olur vebunları çıplak gözle ilk bakışta ayırt etmek zordur. Üst kısımlarıalından başlayarak kuyruk ucuna kadar mavi renktedir. Alın üstündekimavi tonda hafif yeşilimsi bir renk dalgası vardır. Göz çevresi, yanakkısmı ve burun üstü ise tüysüz beyaz renkte olup, ince hatlar şeklindemavi tüycüklerle kaplıdır. Yanak altından başlayan ve boyun altınadoğru önlük takmış gibi bir hava veren mavi tüyleri vardır. Bunundışında kalan tüyler ise, portakala yakın bir sarı tondadır. Uçucukanatları ve kuyruk kısmı da, yine mavi tonda olur. Kuyruk altı iseyine portakalımsı sarı tondadır.
Göz irisi sarımsı, ayakları da siyahımsı koyu-kahve tondadır. Gagasıise komple siyahtır. Yavru ve genç kuşlarda da renkler aynıdır. Yalnıztek fark edilen yanları, yanak kısımlarının daha koyu renkte olması vegözlerinin irisi kahvemsi tonda olmasıdır.

Beslenme şekli;

Doğal ortamındaki yaşam şekli hakkında elde çok fazla veribulunmamaktadır. Sürekli yem arayışında oldukları ve palmiyeağaçlarının fındıkları ile beslendikleri bilinir. Sürü geleneğindeyaşayan bir türdür.
Kuluçka döneminin dışında Ara ararauna ile beraber büyük ortak guruplaroluştururlar. Bu 2 tür arasında ise genel olarak bakıldığında bir çokyönden benzerlikler görülür.

Üreme şekli;

Aslında bu yönden de, yine Ara ararauna ile hemen hemen aynıözelliklere sahiptirler. Doğal yaşam alanlarının güney kesimlerinde,kuluçka dönemleri Kasım ayında başlarken, daha kuzeyde olan bölgelerdebu dönem 1- 2 hafta sonrasında başlar.
Yuvalarını bataklık bölgelerden seçtikleri palmiye ağaçlarını oyarak yaparlar. Her kuluçkada en fazla 3 yumurtaları olur.
Kuluçka süreleri 28 gün civarındadır. 90 gün içinde yavrular uçmayıöğrenip, bunu takip eden 12 hafta içinde de ailelerinden bağımsız halegelirler.

Evcil olarak bakımları;

Çok yaygın değildirler. İri boyutları ile, ev ortamında bakımlarızordur. Bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde (ihtiyaç duyacağıkadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir.
Eskiden bu türü Ara ararauna ile aynı gurupta onların alt türü olarakkabul ederlerdi ama zaman içinde bu kavram değişti. Zaten çok dikkatlibir gözle incelediğinizde özellikle yüz şekillerinin ve renklerinin defarklı olduğunu görürsünüz. Ayrıca Ara ararauna da olan yüksek öğrenmekabiliyeti de bu türde yoktur hatta diğer türlere oranla en azkabiliyeti olan ara türüdür. Zaten genel olarak özellikleri de diğertürlerden daha farklıdır.

Hiç yorum yok: