13 Ekim 2009 Salı

Sümbül Ara (Ara hyazinth)

Yaşam alanları;

Tür olarak mavi aralar gurubuna girer. Yaşam alanları nemin bol olduğuyağmur ormanlarını içeren, Orta ve Güney Amerika’dır. En büyük arapapağan türü olarak da geçer. Yaklaşık 1 mt boyunda ve 1,5 kgağırlığındadır.
Genelde sakin ve uysal bir türdür fakat geniş alana ihtiyaçduyduklarından ve gagalarının kuvvetli yapısı nedeniyle (doğal beslenmealışkanlığından kaynaklanan sert ceviz türünü,palmiye meyvelerini kırıpbeslendiklerinden) ev ortamında beslenmeye uygun değillerdir.Beslendiklerinde de çok sağlam tellerle yapılmış alanlarda olmalarıgerekir. Bir de, bunlar nemli yağmur ormanlarından gelme olduklarından,bakım açısından bulundukları ortamın ısı ve nem ayarı çok önemlidir.
Eşsiz beslendiklerinde, çoğunlukla davranışsal problemler ortayaçıkmaktadır. Çünkü bunlar monogam ve aile havasında küçük guruplarda(anne,baba,çocuklar ve onların çocukları şeklinde) yaşayan türlerdir.

Beslenmelerinde;

Sert kabuklu meyvelerden, tohumlardan,ceviz,palmiye meyveleri önemli yer tutar.

Üretimleri;

Diğer tüm türlere göre çok daha zor ve mutlaka bilinçli uzmanlar tarafından yapılması gereken bir işlemdir.
Konuşma ve taklit yetenekleri jakolarla veya diğer aralarlakıyaslandığında daha kısıtlıdır. Doğal sesler, gayet yüksek ve rahatsızedici boyuttadır.
Nesli tükenmekte olan papağan cinsleri arasındadır. Nadir bulunan bir tür olduğu için, fiyatları oldukça yüksektir.

Hiç yorum yok: