13 Ekim 2009 Salı

Kakadu Papağanı (Cockatoo)





Genel tanımı;


Yaklaşık 32 cm civarında olan bu kakadular, en küçük türler arasında sayılmaktadır. Tüylerinin rengi kar beyazdır. Kafa üstündeki tüyler ise, hafif somon rengindedir. Yavru ve genç kuşlarda bu somon rengi belirgin değildir. Tüylerin kulak kapakları denilen kısım, kanat altları ve kuyruk bölgesi ise sarı ,ve burun (gaga) üstünde olan kısım ise pembemsi bir tondadır. Gaga rengi daha çok açık-gri (beyaz-gri) dir.
Ayak renkleri gri olur. Erkeklerde ve daha yavru ve genç olanlarda göz rengi koyu-kahverengidir ama dişilerde ise bu göz rengi kızıl-kahverenginde olur. Göz etraflarında ise beyaz bir halka vardır.

Yaşam alanları;

Ana bölgesi Tanibar-adaları (Yamdena ve Larat adaları) olan bu tür, Endonezya’daki Kai Archipele de götürmüşlerdir. Ormanlarda ve orman kenarlarında yerleşik oldukları gibi sosyal yoğunluk olan yaşam alanlarında da görülürler.

Beslenme şekli;

Doğal ortamlarında, fazla besin kaynakları yoktur. En çok bilinen özellikle mısır ekim alanlarına dalıp bunları talan ettikleridir.
Evcil bakımda ise tohum ve çekirdeklerden oluşan karışımların yanı sıra, kabuklu pirinç, haşlanmış mısır bol miktarda taze meyve ve sebzeler, ayrıca üzerinde çiçekleri ve tomurcukları olan taze ağaç dallarından ve üzümler verilmelidir. Düzenli olarak da vitamin ve minerallerden almaları gerekir.

Üreme şekli;

Doğal yaşam alanlarında yuvalarını ağaç kovuklarına yaptıkları ve tüm yıl eşleştikleri bilinir. Genelde kuluçkaları en fazla 2 yumurtadan oluşur.
Evcil üretimde ise eşleşme ve üreme dönemleri daha çok Mayıs aylarında başlar ve kuluçkaları 2- 4 yumurta arasında olur. Kuluçka süresi yaklaşık 28 gündür ama sıkça olan bir durumda yumurtaların döllenmemiş (boş) olmasıdır.
Yavrular 8. hafta sonunda yuvadan uçacak düzeye gelirler. Evcilde üretileceklerse burada dikkat edilmesi gereken, uygun bir salmanın en az 4 x 1,5 x 2 m ebatlarında olması ve kuvvetli gagalarına dayanıklı tel örgü ile çevrilmesidir. Yuvalığı salma içinde en karanlık ve kuytu köşeye koymak gerekir ve uygun yuvalık ebatları da yaklaşık olarak 25 x 25 x 40 cm boyutlarında olmalıdır.
Kuluçka döneminde dıştan gelecek rahatsızlıklara karşı agresif olabilirler.Mümkün olduğunca sakin bir kuluçka geçirmeleri sağlanmalıdır.

Evcil olarak bakımları;

Yavru yada genç olarak alınmaları tavsiye edilir. Genelde alıştıklarında çok sıcakkanlı bir türdür. Sahiplerine güveni geldiğinde çok aktif ve hareketli olurlar ama bunun yanı sıra çokta gürültücü olabilirler. Eğer eğitilirlerse çok güzel taklit yapabilme (değişik ses ve efektleri) yeteneklerinin yanı sıra kelime de öğrenirler.

Hastalık;

Bu türde olan bir sorun da, kısa adı PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease) olan bulaşıcı virüse yakalanma risklerinin olmasıdır. Bu virüse yakalanmış bir papağanı tüy oluşumunda ki genel bozukluktan ilk anda fark edersiniz. Bunu takip eden diğer belirtiler ise; tüylerde kırılmalar, gaga ve tırnaklarda deformasyonlar, kafa üstünde ve gövde de bölgelerde açılmalar (tüysüz bölgeler), iştahsızlık ve ishaldir. Zaten bu virüse yakalanmış bir papağan en geç 6 ila 12 ay içinde ölür.

Kaynak: papaganim.net

Hiç yorum yok: