13 Ekim 2009 Salı
Lory Papağanı (Lori)
Genel tanımı;
Yaklaşık 30 cm ebatları olan bu türü, başka bir lori türü ile karıştırmak pek mümkün değildir Ana rengi kırmızı ve yeşil tonlarından oluşur. Kafasındaki, göğüs bölgesinde ki ve karın kısmındaki tüyler parlak bir kırmızı tondadır. Üst kanatlarında sarı tonlar vardır. Alta doğru indiğinde bunlar koyuya yakın yeşil tonda olur. Baldırlarındaki tüyler ve sırt tüyleri de, koyuya yakın bir yeşil tondadır. Gaga rengi kavun içi olur ve göz rengi de sarıdan kavun içine dönen bir tondadır.
Aslında dişi ve erkeği dış görünüşten ayırmak mümkün değildir. Göz çevresindeki çıplak beyaz bölge için dişilerde elips şeklinde, erkeklerde ise tam yuvarlak olur denilir. Bir de kanat başlarında olan o sarı ufak tüy kısmının dişilerde daha çok yeşil tonla nerdeyse belirgin olmayacak şekilde kapatıldığı söylenir.
Yavru ve genç olanları ise daha mat olan tüy renklerinden ve kahverengine yakın tonda olan gaga renginden ayırmak mümkündür.
Alt türleri:
-Lorius garrullus flavopalliatus ( Yellow-backed lorry )
-Lorius garrullus morotaianus ( Morotai Yellow-backed lorry )
Yaşam alanı;
Molukkan ve Endonezya adalarıdır (Halmahera, Weda, Batjan, Obi Morotai ve Raou).
Bu türe yeni yeşermekte olan hindistancevizi palmiyelerinde ve ekim alanlarında, bölge olarak her türlü ormanlık alanda, meyve ekim yerlerinde, bahçe ve parklarda rastlanabilir. Ayrıca sahil kenarlarında da bulunurlar.
Eşli ve küçük gruplar halinde bir arada barınan, bir ağaçta diğerine yüksek sesler çıkarıp uçan gayet, hareketli kuşlardır.
Beslenme şekli;
Genelde olarak diğer lorilerde olduğu gibi çiçeklerin bu tür için özellikle hindistancevizi bitkisinin polenlerinden, meyve özleri (meyve nektarı) ve sulu yumuşak meyvelerden oluşur. Bunun yanı sıra çok az miktarda ufak böcek türlerinden de tükettikleri belirtilmiştir.
Üremesi;
Üreme tarihleri ile ilgili elde kesin bir bilgi yoktur. Yuvalarını ağaç kovuklarındaki oyuklarda bazen de en yüksek ağaç tepelerinde yaptıkları bilinir. Kuluçkalarında bir defada en fazla 2 adet yumurta olur ve kuluçka süreleri 26 – 28 gün civarındadır. Yavruların tüylenmesi ve uçmaya başlaması ise 9 – 10 hafta içinde gerçekleşir. Bunu takip eden 3 hafta daha anne ve babaları tarafından beslenirler.
İlk evcildeki üretimleri 1913 de İngiltere’de yapılmıştır. Bunların bakım ve üretimi, Loro Parque’de ve de alt türleri dahil olarak uzun yıllardır başarıyla yapılmaktadır. Aslında başta sadece bir türünde başarı sağlanmış, fakat 2001 yılında bahsi geçen parkın yönetimine elen bay Reinschmidt’in bıkmadan ve yılmadan uğraş vermesi sonunda Lorius garrullus morotaianus türü de üretilebilmiştir.
Evcil olarak tercih edilen bir lori türüdür. Bunun nedeni de eşleştirip üretilmesinin artık kolay olmasıdır. Bunun yanı sıra çok iyi olan konuşma ve taklit yetenekleridir. Gayet sevimli cana yakın ve meraklı olurlar. Ayrıca aşırı hareketli papağanlardır. Yalnız çok gürültücü bir türdür. Bu gürültü yapma özellikleri zaten doğalarında olduğundan bunu alırken başta düşünmek gerekir. Bu durum sonradan geçebilecek bir özellik değildir.
Kaynak: papaganim.net
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder