13 Ekim 2009 Salı

Yeşil Kanatlı Ara Papağanı (Ara chloroptera)

Yaşam alanları;

En yaygın olarak Güney-Amerika da yaşarlar. Bunun dışında Brezilya (çokdışta kalan güney ve doğu kısımları hariç), Kuzey-Paraguay,Doğu-Bolivya, Doğu-Peru, Doğu-Kolombiya ve kuzeyden Panamaya kadar,Güney-Venezuella, Trinidad, Guayana, Surinam ve Fransa-Guayanası’ndabulunurlar. Bulundukları bölgeler Ara ararauna türü ile hemen-hemenaynı sayılır.
Tropik bitki örtüsü olan bölgelerin iç kısımlarında, orman ve su kenarlarında yaşarlar.

Genel tanımı;

Yaklaşık 90 cm ebatları vardır. Ağırlıklı olarak kırmızı renktedir. Yüzkısımları beyaz ve tüysüzdür. Bu beyaz kısımda yol-yol kırmızı renkteince hatlar vardır.
Kanatları mavi renktedir ve kanat ortası denilen kısımda yeşil olur.Kuyruk üstü kısmının yukarıda kalan yeri mavimsi bir tonda, diğerkısımları ise kırmızı renkte olur ve uçlara doğru yine mavimsi bir tonalır.
Gagalarının üstü fildişi (kemik beji) renginde ve alt gaga kısmı isesiyahtır. Ayaklar gri tonda olur. Gözleri açık-gri ve fildişi tonuarasında değişir.

Beslenme şekli;

Yaşadıkları bölgeye has meyveler ve fındıkgillerle beslenirler.Özellikle bölgesel yetişen Uxi (Endopleura uchi), Jatoba (Hymenaeaspec.) ve Para fındığı (Bertholletia excelsa), en sık tükettikleribesinlerdir.
Yıllın belli dönemlerinde birçoğu gibi belli bölgelerdeki balçıklı diksu kenarlarına gidip (Tambopata ve Timpia en bildik bölgelerdir) bubalçıktan sindirim sistemlerine destekleyici olarak ihtiyaç duyduklarımineralleri alırlar. Bu ihtiyaç daha çok bulup yedikleri yem şekli ileilişkilidir.
Evde beslenmeleri, diğer ara türleri ile aynıdır.

Üreme şekli;

Kuluçka dönemleri Kasım sonu başlar (yaygın oldukları alanın güneyindeolanlarda) ve şubat / mart aylarına ( kuzey bölgesindekiler de) kadarsürer.
Kuluçkası yaklaşık 3 yumurtadan oluşur süresi de 28 gün civarındadır.Yavrular 90- 100 gün arasında bağımsız olup, yuvayı terk ederler.

Evcil olarak bakımları;

Ebatlarını göz ününde bulundurduğunuzda, ev ortamında bakımınınzor bir tür olduğunu anlarsınız. Kanatlarını açtığında 1mt ye varır.Çok iyi bir uçucu olduğundan bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde(ihtiyaç duyacağı kadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir.
Esaret altında ki bu türleri, her ne kadar tür bakımına ters birdavranışta olsa ortaya güzel renkler çıkması ve karlı satışlargetirmesi sebebiyle diğer ara türlerinden olan Ara ararauna gibieşleştiriyorlar.

Bu türü, kırmızı ağırlıklı renkleri ve gaga rengi nedeniyle sıkça Aramacao ile karıştırırlar. Oysa ki bahsi geçen türde kanat üstü kapakdenilen kısımlar sarı olur ve yanaklarında ki beyaz olan tüysüz kısımdada kırmızımsı çizgiler yoktur.

Hiç yorum yok: