14 Ekim 2009 Çarşamba

Green Cheek (Yeşil Yanaklı)

ANAVATANI:

Doğal yaşam alanı Orta ve Güney Amerika, Amazon ve Macawlarla aynı coğrafyayı paylaşıyorlar hatta bir diğer ismi ise minyatür Macaw. Fiziksel olarak gerçekten macawların vücut ve tüy yapısına çok benziyor. Boyları 25-27 cm, ağırlıkları ise 60-90 gram kadar.

ÖMRÜ:

20 ila 30 sene yaşıyorlar. Uzun ve sağlıklı yaşaması için diet uygulanması şart.

CİNSİYET:

DNA testi gerekli, başka şekilde cinsiyetini tespit etmek mümkün değil.

YAŞ TESPİTİ:

Yavru kuşların rengi erişkinlere nazaran daha donuk ve cansız. Göz irisleri yavrularda siyah, yetişkinlerde kahverengiye dönüyor. Yetişkin kuşların ayaklarında daha fazla pul oluyor. Yavrular erişkinliğe geçerken koyu-donuk tüylerini değiştiriyor, daha parlak bir görünüme geçiyor. Bu süre ilk 6 ila 10 ay içersinde gerçekleşiyor. Genç kuşların daha bebeksi bir görüntüsü var. Yavruların göbeğindeki bordo rengi kuşak çok küçük, yaşı ilerledikçe büyüyor. 1 yaşından sonra yaş tespiti çok zor.

KONUŞMA YETENEĞİ:

Diğer papağan türleri gibi Yeşil yanaklı konurlarda konuşuyor ama kısıtlı bir kelime haznesine sahipler. Normal bir ilgiyle 5-10 kelimeyi rahatlıkla söyleyebiliyorlar. 50 kelime bilen yeşil yanaklı konura rastlanmış. Sabahları ‘Günaydın’, akşamları ‘iyi geceler’, tanıdığı birini görünce ‘merhaba’ diyebiliyorlar.

BESLENME:

Her çeşit tohum, tahıl taneleri, meyve-sebze ayırt etmeden yiyorlar. Hareketli olduklarından çok kalori yakıyorlar bu yüzden aşırı yemek yiyorlar. Yağ oranı yüksek fındık, ay çekirdeği gibi gıdalardan alması gerekli. Sürekli meyve ve sebze takviyesi istiyorlar. Daha sonra hazmetmek için kursağında yem biriktirdiği de oluyor. Taze su içiyorlar, suyunu günde 1-2 kere değiştirmek lazım. Sağlıklı ve uzun yaşamaları için kesinlikle diet uygulamak şart.

KAFES:

Ne kadar büyük olursa o kadar iyi tabiri herhalde en çok yeşil yanaklı konurlar için uygun. Genelde Kakadu ve Jakolar için üretilen kafeslerde rahat ediyorlar. Gün içersinde kafesinde adım atmadık yer bırakmadıkları için büyük kafes şart. Oyuncu ve hiperaktif olduklarından kafes içi oyuncaklarına ihtiyaçları var. İçine kolay girip çıkabileceği ve rahat hareket edebileceği bir UYKU ODASI’na ihtiyaç duyuyorlar. Bu oda kapalı bir kutu şeklinde olup zemini ve bantları yumuşak malzemeden yapılmalı. Gün içersinde kestirmek için bu odayı kullanıyorlar. Uyku odası ile birlikte kafese içten veya dıştan monte edilmesi gereken bir diğer unsur ise BANYO. Hemen hemen hergün yıkanma istekleri var. Kafes dışında ılık su dolu bir kapta veya duşun altında da yıkanmayı seviyorlar.

PET SAHİBİ:

Yeşil Yanaklı Konurlarda en çok ilgimi çeken davranış ise kedilerde bilinen, bir insana başını, ensesini, sırtını mayışarak sürtünme hareketi. Bizim Şükrü bu hareketi çok sık yapıyor. Kafesin tellerine, tüneğine, yemliğine ama en çok da krakerine ensesini yavaşça mayışarak sürtüyor. Bu hareketi yaparken gözlerini kısıyor ve kendinden geçiyor. Gerçekten ‘küçük dev’ yakıştırmasını hak eden canlılar. İnsan izlerken yoruluyor, aşırı hareketliler. Uyurken sallanması ve tüneğinden düşmesi ise ayrı bir komedi.

KAYNAK: papaganlar.com

Hiç yorum yok: